Kolumne & Osvrti & StavoviVijesti

Šta za svijet znači pozitivni nalaz Donalda?

OSVRT DANA: Najpoznatiji i najuticajniji negator pandemije na kraju je i sam obolio. Kakve promjene to izaziva u svijetu?

Jedan – bolest i tržište kapitala: Svjetske burze su izgleda osjetljivije od krhke biljke zvane prehlađeni muškarac: prenemažu se zbog svake sitnice. Čim se pročulo da je Donald Trump pozitivan na COVID-19 testu, dionice diljem svijeta zabilježile su pad, dovodeći u usku vezu cijenu tone valjanog čelika sa sićušnom bajom u organizmu vodećeg mužjaka svijeta. Šta to u svijetu ekonomije i vrijednosnih papira može značiti, ostavljamo da protumače eksperti. Činjenica je da bolest predsjednika još uvijek najmoćnije države svijeta predstavlja planetarnu senzaciju i da su mediji, očekivano, proključali.

Dva – mediji i kako se postaviti:  Razvoj situacije prati se „iz minute u minutu“. Ako kriza potraje, dobivat ćemo najsvježije informacije svakih 10 ili 20 sekundi. Predsjednik Amerike tradicionalno je u centru pažnje šta god da radi i šta god da mu se dešava, ali ovoliku pozornost ne pamtimo još od seksualne afere Billa Clintona.

Tri – Trump se kao predsjednik ležerno odnosio prema pandemiji: Umanjivao je njen značaj na svakom koraku. Taj opušteni odnos Amerika plaća jednom od najlošijih zdravstvenih odbrana i pogubnim posljedicama pandemije.

Četiri – korektnost Joea Bidena: Demokratski kandidat na predsjedničkim izborima odlučio se da povodom bolesti izrazito nekorektnog protivnika odabere izrazito korektnu taktiku, punu empatije, razumijevanja i molitvi za brzo ozdravljenje. Na kraju se možda ispostavi da je to bio valjan predizborni potez, pun marketinške promišljenosti, ali to i jeste vrhunska politika: u stanju je da iskoristi sve što joj se nađe na putu. A ovo bi demokratskom kandidatu mogao biti dar s neba.

Pet – međunarodne poruke: Iz Kine su poručili – eto šta se desi kad se neko neodgovorno ponaša i ne tretira ozbiljnu zdravstvenu prijetnju. Mnogo je elegantniji bio Vladimir Putin, ponudio je Trumpu rusku vakcinu. Koliko god takva ponuda iznutra prštala od sarkastičnog potencijala, odgovor je za nekoliko bitnih diplomatskih nijansi prihvatljiviji od kineskog.

Šest – bio je najagilniji i najuticajniji negator značaja pandemije: Da li će i ostati, to ćemo tek da vidimo. Minimalizirao je opasnost od pandemije 24 sata dnevno, što riječju, preko Twitera, što djelom, ne noseći masku, rukujući se na sve strane i ignorirajući mjere predostrožnosti. Protivnici sada umjereno do ekstatično likuju. Uz napomenu da ničija nesreća i ničija bolest nisu za likovanja (vidi pod stavkom broj četiri, Joe Biden), ovo je dobro upozorenje svima koji tvrde da su pandemija i virus izmišljotina.

Sedam – PR na djelu: “Predsjednik Trump ostaje dobre volje, ima blage simptome i radi cijeli dan”, poručila je tajnica za medije Bijele kuće Kayleigh McEnany, nakon informacije da joj je šef morao biti premješten u nacionalnu vojnu bolnicu Walter Reid. PR je uvijek tu, sa zadatkom da sanira štetu i iz svake situacije izvuče maksimum.

Osam – predizborni izgledi: Sve su opcije otvorene. Od toga da će mu ovo ozbiljno naškoditi, do predviđanja da bi vješt predizborni i marketinški tim bolest mogao pretvoriti u prednost. Trump je ionako „bolji kad ne priča“.

Devet – ko je politički stariji: Ostalo je još mjesec dana do izbora. Joe Biden ima 78 godina. Trump mu to intenzivno nabija na nos tokom kampanje. Činjenica je međutim da se ni Donald sa svoje 74 godine, povišenim pritiskom i rizičnom pretilošću ne bi skuhao baš u prvoj vodi. Kad se dva starca svađaju oko toga ko je mlađi,  vitalniji i moderniji, teško je i jednom povjerovati.

Analiziraj.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button