Kolumne & Osvrti & StavoviPolitikaVijesti

Izaberite najmodernijeg političara u BiH i odletite direktno u ljepšu budućnost!

OSVRT DANA: Bosna i Hercegovina je ultramoderna zemlja koja vrvi od prosperitetnih ideja i entuzijastičnih ljudi na vlasti, što kao zapete puške čekaju akciju. Vaše je samo da odaberete!

Po čemu ćete prepoznati modernog političara? Po skupocijenom odijelu? Ili možda svemirski posloženoj opremi u službenom autu od 200 hiljada maraka? Ili, još modernije – po helikopteru iz kojeg baca kovane novčanice siromašnom puku? Po tome što ne propušta ni jedan evropski koncert The Rolling Stonesa, ili možda po bizarnim nastupima ispod vašarskih šatri?

Ili se modernost, umjesto tih vanjskih pokazatelja, ispoljava nečim sasvim drugim: uvjerljivim narativima, suvremenim političkim programima i njihovom nepogrešivom realizacijom? Izborom tema kojima obasipaju građane? Naravno da u Bosni i Hercegovini, prvo iskasapljenoj ratom, a potom iscrpljivanoj višedecenijskim etničkim prepucavanjima, niko ko je na vlasti ili se bori protiv nje ne može zaobići teme kakve su Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ravnopravnost, bla, bla, bla… Ali ima li u našim životima i političkim narativima prostora i za druge teme? Godina je 2020. i svijet, uprkos pandemiji, frca od mogućnosti.

Svaka decenija izbacuje nove politčke izazove i obrasce. Da li naša arahaična vrhuška prati duh vremena, obrazuje li se, čita li išta? Prati li, jednom riječju, globalna gibanja? Kada su zadnji put Bakir Izetgbegović ili Dino Konaković hrabro izašli pred javnost i pružili nedvosmislenu podršku LGBTI populaciji? Ili, evo isto tako kuriozitetnog pitanja, je li se, usred nadahnutih eseja o svom helikopteru, Milorad Dodik ikad osvrnuo na prava životinja, je li ijednom zajaukao zbog zvjerskog tretmana uličnih pasa? Ili ste, možda, a da to nismo ni primijetili, ostali oduševljeni posljednjim govorom Dragana Čovića u kojem je najavio dramatični strateški prelazak Bosne i Hercegovine s Golfa 2 na električne automobile? A sjećate li se kad je ono Željko Komšić najavio odlučnu podršku inovativnoj svijesti i osnivanju ministarstva za inovacije? „Bosna i Hercegovina, zemlja naprednih ideja!“ Ima li iko makar u podsvijesti sačuvanu nadahnutu besjedu Nermina Nikšića o očuvanju rijeka i pravu građana na čistu, zdravu vodu? Je li nam se Predrag Kojović još ikada obratio govoreći o restrukturiranje privrede i podizanju milenijskog kredita zarad prelaska na IT tehnologiju kao proizvodnu granu budućnosti? Je li ijedan kantonalni premijer objelodanio pobjedu građanina nad birokratijom i proglasio urbi & orbi da u njegovoj županiji od tog povijesnog govora pa nadalje i zauvijek dokumente možete vaditi ne izlazeći iz kuće. Jednim pritiskom na taster? Draško Stanivuković i prava Roma? Jelena Trivić i borba za modernu znanost? Fadil Novalić i revolucionarna giljotina propisa, poslije koje se firma u Federaciji registrira mobilnim telefonom, za tri minute i s 20 eura? Bez prokletih sedmoročlanih komisija za atest dimnjaka? Mirko Šarović i zagarantirano pravo svakog građanina RS da govori jezikom koji sam odabere, a ne koji mu glavni helikopterdžija odredi? Sanja Vulić i borba protiv idolatrije među zatucanim pukom?

Dakle, nabrojali smo sasvim dovoljno političkih imena i otvorili makar djelić tema koje nameće savremeno doba. Vaše je samo da među pobrojanim gigantima i giganticama izaberete onog koji najviše gura Bosnu i Hercegovinu u pravcu budućnosti, prosperiteta, osobnog bogatstva i harmoničnog života.

Postoji li lakša pitalica na ovom dunjaluku? (Analiziraj.ba)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button