Covid-19MedicinaNauka & TehnologijaSvijetVijesti

Bespoštedna trka velikih sila: Ko prije do vakcine, penje se na tron globalne politike

Epidemija koronavirusa pokosila je već 685.780 ljudi širom svijeta, a 19 milona je zaraženo ovim virusom. Nova vakcina kao spas protiv ove pošasti, pretvorila se u cilj bjeesomučne trke moćnih država kao da im ta „pobjeda“ obezbjeđuje i vrh u globalnoj politici.

Svjetski epidemiolozi već upozoravaju da takav pristup velikih sila može da oteža borbu protiv bolesti, a sa tim se slaže i sagovornik Sputnjika Jovan Kovačić, član Izvršnog komiteta Trilateralne Komisije. On ne misli da će onaj ko prvi izbaci vakcinu biti „predvodnik novog svjetskog poretka“ ili  da će osvojiti političku nadmoć u bilo kom smislu na duži period.

Velike sile u trci za vakcinu protiv Kovida 19

„Ako Kinezi ili Rusi prvi izađu sa vakcinama, to će biti politički oportuno itekako za te zemlje, a naići će na ogroman otpor njihovih rivala na globalnoj sceni. Ukoliko, pak, Moskva ili Peking izbace vakcinu mjesec dana poslije, na primjer Engleza ili Amerikanaca, pa je nama daju, mogla bi da izbije „frka“. Po principu, što uzimate od Rusa, a ne od nas,“ navodi naš sagovornik.

Kovačić, kaže da dugo ništa ovako nije pomjerilo čovečanstvo iz ose kao što je ova bolest, a razmišljanje koje se može vidjeti u svjetskim medijima, da onaj ko bude imao vakcinu može da stavi svijet pod kontrolu, pokazatelj je do koje granice je globalna politika spremna da ide zbog premoći i ekonomske dobiti.

„Vakcina će svakako da donese određenu dobit, ekonomsku i političku kao krajnju konsekvencu. Države će se otimati od koga će da kupe, proizvođači koga će angažuju za proizvodnju… Biće ozbiljna utakmica, i neko će izaći kao pobjednik, a neko kao uvrijeđeni gubitnik. Ali, i to će da prođe za godinu ili dvije,“ objašnjava Kovačić.

Farmaceuti će pobijediti

Gledano kroz naočare ekonomije neko će debelo da zaradi na vakcini, kaže on, jer se kapitalizam brzo adaptira na nove potrebe tržišta.

„Farmaceutska industrija će najstrašnije da profitira. Vrlo brzo će doći do saradnje između farmaceuta, nezavisno u kojim su zemljama, jer će se dogovarati oko cijene tako da nijedna vakcina ne bude mnogo jeftinija u odnosu na druge,“ uvjeren je on.

S obzirom da ekonomija i politika idu ruku pod ruku Kovačić ne sumnja da će se paralelno odvijati i politički rat oko vakcina. 

“Bit će interesantno, na primjer, ako Englezi prvi izbace vakcinu da li će je prvo prodati Amerikancima, što im Evropa ne bi zaboravila. Ili, ako se pojavi ruska vakcina prva, da li će biti odbačena od Zapada jer su prema Rusiji uvedene sankcije. Na žalost, vjerujem da će to Amerikanci očekivati iz političkih razloga što je užas!“ kaže sagovornik Sputnjika.

Već viđena bjesomučna bitka supersila 

Trenutno je 21. vakcina u fazi kliničkog ispitivanja i sve zemlje nastoje da se obezbjede. Manje i siromašnije države uglavnom pokušavaju da osiguraju nabavke preko zajedničkih međunarodnih šema kao što je COVAX, koju vodi SZO i Koalicija za spremnost na epidemije (CEPI).

Do sada je ovom projektu pristupilo 90 siromašnih država, a 75 bogatih je izrazilo namjeru da ga finansira. Međutim, SAD, Kina i Rusija nisu pokazivali interesovanje za ovu šemu.

U međuvremenu, ove zemlje, zatim EU i Indija, nastoje da samostalno razviju vakcinu ili sklope sporazume sa farmaceutskim kompanijama kako bi obezbjedile neophodne zalihe za sopstvene potrebe čime se, po mišljenju stručnjaka, zanemaruju globalni interesi.

Testiranje pet vakcina u Kini i četiri u SAD, poprimilo je, kako piše “Vašington post”, političku dimenziju koja podsjeća na nadmetanje za tehnološku dominaciju tokom Hladnog rata, uključujući i „trenutak Sputnjika“, kada je nakon lansiranja sovjetskog satelita 1957. započela bjesomučna trka dvije supersile za supremaciju u svemiru, piše Sputnjik.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button