BiHVijesti

Jašar Opardija i Dizdarević dobitnice novinarske nagrade ‘Srđan Aleksić’

Na ovogodišnji Konkurs za nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo 18 prijava novinarki i novinara i osam prijedloga nevladinih organizacija

Odlukom četveročlanog žirija dobitnice prve nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje u 2020. godini su novinarke Minela Jašar Opardija s televizije N1 i Emina Dizdarević s Balkanske istraživačke mreže -BIRN.

U Kategoriji 1 u kojoj organizacije civilnog društva nominiraju novinare čije izvještavanje smatraju društveno odgovornim i profesionalnim, pored prvoplasirane Opardije, drugu nagradu osvojila je Kristina Ljevak, slobodna novinarka, a Specijalnu plaketu Lidija Pisker s portala media.ba.

U Kategoriji 2, gdje su novinari imali mogućnost da kandidirati svoje radove prvu nagradu osvojila je Dizdarević, drugu nagradu je osvojio dvojac Hilma Unkić i Ajdin Kamber sa portala diskriminacija.ba, a treću nagradu Alema Kazazić s Federalne televizije (FTV).

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 18 prijava novinarki i novinara i osam prijedloga nevladinih organizacija.

Prema obrazloženju žirija dobitnica nagrade Minela Jašar Opardija svojim temama pristupa je izvrsno, potrudila se saslušati više strana i iznijeti priče na jako kvalitetan način. I to na način da nisu tek jedna od niza priča kojom se mora popuniti stranica, prevariti za klik i potrošiti koja minuta na ekranu, već tjeraju na razmišljanje o problemima kojih možda nismo ni svjesni.

Emina Dizdarević dobila je prvu nagradu jer je na poseban, analitičan i kreativan način osvijetlila teme kojima su se bavili i mnogi drugi novinari, ali je ona to učinila na drugačiji način i iz drugačijeg ugla.

Na komisiju je najjači utisak ostavila njena priča o tome kako su organizatorima Povorke ponosa u Sarajevu postavljene posebne “prepreke” u ostvarivanju prava LGBT osoba na mirne javne proteste.

Ljevak je nagradu dobila za seriju tekstova o Povorci ponosa i problemima s kojima se suočavaju LGBT osobe u BiH, ali i o teško izborenim uspjesima njihovog aktivizama i borbe za pravednije društvo.

Specijalnu plaketu za analizu dobila je Lidija Pisker koja se u svojim tekstovima analitički i sveobuhvatno bavi pitanjima diskriminacije i ljudskih prava.

U svojim tekstovima ima dosta zanimljivih sagovornika što doprinosi zanimljivosti i dinamičnosti medijskog sadržaja i nastoji da ponudi rješenja ili da utiče na donosioce odluka kako bi se poboljšao status onih o kojima izvještava.

Dvojac Unkić- Kamber, po odluci žirija osvaja drugo mjesto u Kategoriji 2, s tri odlične priče u kojima na kreativan i neobičan način razbijaju predrasude o osobama s invaliditetom i migrantima. U njihovim pričama su ovi ljudi ono što oni uistinu jesu, a što većina ne želi da vidi.

Treće mjesto osvaja Alema Kazazić, koja nam donosi dva ozbiljna, društveno i profesionalno vrlo senzitivna dokumentarca „Hrabre žene“ i „Sto posto se volimo“, koja su predstavljena na način da probude emociju kod gledaoca i imaju dugotrajniji efekat.

Ovo je 10-a jubilarna dodjela novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ koja je, na inicijativu Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, Fondacije CURE i Udruženja mladih novinara RS, ustanovljena 2010. godine. Do sada je ovu nagradu dobilo 43 novinara i medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva.

Ovogodišnju dodjelu nagrada organizirali su Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Svečana dodjela Novinarske nagrade Srđan Aleksić zbog pandemije trebala bi biti upriličena na proljeće naredne godine.

Izvor: Mreža mira u BiH

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button