MuzikaVijesti

Danas 90-ogodišnja Selma iz kultne pjesme Bijelog dugmeta samuje u Zagrebu

Selma iz kultne pjesme Bijelog dugmea i danas živi u Zagrebu. Zaljubljeni i talentirani Vlado je susret i emocije prema Selmi pretočio u stihove. A ljubav Diljaka prema njoj bila je platonska, obilježena pogledima prepunim osjećaja i bez riječi o tako velikim emocijama.

Putovala je često vikendom jer je kao djevojka iz Zenice pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Jednog dana srela je Vladu. Džentlmenski joj je ponio tamnocrveni kuferčić do željezničkog kolodvora.

“Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s drugarima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me gledao. Izgleda da se odmah zainteresirao za mene, a kasnije smo se sretali na korzu. Jednom me sreo s kuferom pa mi je ponio prtljagu. Išli smo na kolodvor i onda mi je pomogao da uđem u vlak. U tom vlaku bio je polupan prozor, a on mi je onda rekao: ‘Selma, ne naginji se kroz prozor”, ispričala je danas 90-godišnja Selma kojoj je čuvenu pjesmu “Bijelog dugmeta” napisao i posvetio  Vlado Dijak, zaljubivši se u nju s početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Selma i danas živi u Zagrebu. Zaljubljeni i talentirani Vlado je susret i emocije prema Selmi pretočio u stihove. A ljubav Diljaka prema njoj bila je platonska, obilježena pogledima prepunim osjećaja i bez riječi o tako velikim emocijama.

Pjesma “Selma” je prvo objavljena u novinama. Selma je saznala za to nakon što joj je otac pokazao, a pjesmu u izvedbi Bijelog dugmeta čula je 1975. na njihovom koncertu u dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu.

Mnogi joj nisu vjerovali da je bila tiha patnja i ljubav čuvenog pjesnika. Ona je priču o njoj i Dijaku ispričala Goranu Bregoviću pa posjetila Vladin grob, priznavši da je i ona patila za njim. O tome je pisala u svojoj zbirci poezije “Selma putuje na fakultet” gdje je i pjesma “Sjećanje na Vladu”

Selma je prošle godine napunila 90 godina, što je na Instagramu zabilježio bivši pjevač Bijelog dugmeta Željko Bebek koji je i otpjevao kultnu pjesmu.

“Samujem kao svaka starica. Voljela bih da malo dođete u Zagreb. Rijetko putujem. Nedavno mi je umrla i sestra Nura-Marija u Mostaru i sve je manje onih s kojima sam provela život. Odem do dućana, popričam s poznanicima i to je sve – ispričala je Selma za banjalučki portal Nostalgija.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button