SvijetVijesti

Kako je Merkel u zadnji tren zaustavila vojni sukob između Turaka i Grka

Prema pisanju njemačkih medija u zadnjem trenutku spriječen je rat između Turske i Grčke zbog mogućih ležišta plina na malom mediteranskom otoku Kastellorizo.

Ratni brodovi su već bili na putu, borbeni avioni su već bili u zraku, ali tada je došao spas iz Njemačke, kancelarka Merkel u posljednjem je trenutku spriječila mogući rat između ove dvije zemlje članice NATO-a.

Razlog spora su probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.

Njemački mediji naglašavaju da je zbog toga u utorak, 21. 7. 2020., u predvečerje 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Kastellorizo.

Navode kako je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvo se telefonom čula sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora.

O tome su pisali Bild, Frankfurter algemajne cajtung i Tagesšpigel i navode kako je malo vjeerovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

Objašnjavju kako obje strane smatraju da su u pravu i da se pritom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava, te naglašavaju da spor mora riješiti treća, nepristrasna strana, tj. međunaroni sud, a da NATO mora dati sve od sebe da se rat između njegove dvije članice spriječi, jer sukob je navodno samo odgođen-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button