Nauka & TehnologijaVijesti

Prema Marsu lansiran rover čije je odredište krater nazvan po bh. mjestu Jezero

 NASA (Civilna uprava Sjedinjenih Američkih Država za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj) je lansirala rover “Persiverens”, koji treba da sleti na Mars i to u krater Jezero, nazvan po malom živopisnom bh. mjestu udaljenom 10 km od Jajca.

Događaj je izazvao veliku pažnju u Jezeru, cijeloj BiH, alii svijetu, čemu svjedoče brojni tekstovi u nekim od najpoznatijih svjetskih medija.

Tako “BBC” kao udarnu prenosi vijest da je ovo najambiciozniji projekat NASA u potrazi za životom na Marsu.

“Trebaće sedam mjeseci da rover stigne do kratera Jezero”, piše BBC i objašnjava da je prije nekoliko milijardi godina u ovom krateru bilo jezero u kojem su možda postojali primitivni mikro organizmi.

I portal “The Verge” prenio je informacije o lansiranju rakete, posebno naglašavajući da je događaj moguće pratiti uživo na Youtube kanalu agencije NASA.

“Techcrunch” na svom sajtu je prenio video lansiranja rakete, naglašavajući da rover koji će sletjeti u krater predstavlja veliki napredak u odnosu na rovere koje je američka agencija u svemir slala ranije.

“CNN” prenosi da su lansiranju prisustvovali i studenti Aleks Mater i Vaneza Rupani koji su dali ime roveru “Persiverens”.

“Persiverens nosi imena 11 miliona ljudi koji su se prijavili na kampanju agencije NASA ‘Pošalji svoje ime na Mars’, kao i plaketu koja odaje počast medicinskim radnicima u svijetu koji se bore protiv pandemije virusa korona, ali i neke umjetnine inspirisane nebom”, piše “CNN”.

Zadatak rovera “Persiverens” je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru. Slijetanje rovera na tlo kratera predviđeno je za februar 2021. godine, te povratak na Zemlju nakon dužeg perioda.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button