Tradicija & Običaji & StarineVijestiZanimljivosti

ZAVIRITE U KONOBU ISPUNJENU EKSPONATIMA SA POTPLJENIH BRODOVA STARIH I DO 6000 GODINA

Dejan Kovačević, penzioner iz Gradiške, aktivni je instruktor ronjenja i osvajač mnogih morskih dubina. Malobrojnim su oni koji se mogu pohvaliti ronjenjem na dubini od 82 metra u krateru ugašenog vulkana.

S ponosom u konobi Dejan pokazuje i olovno sidro s rimskih galija staro šest hiljada godina, egipatske amfore, antičke ćupove, mnoštvo korala, brodsku opremu. Tu su i oklopi velikih morskih kornjača, stare mreže, kompasi i još mnoštvo toga.

U sred Gradiške konoba, i to ne bilo kakva konoba, već prava draguljarnica. Konoba načičkana egipatskim amforama, tanjirima sa potopljenih Hitlerovih brodova, stara sidra, prva ronilačka odijela. Tu su i koralji, kormila, kompasi, karte, uređaji za navigaciju, skupocjena vina, gitare…

Dejan Kovačević  iz Gradiške, viši instruktor ronjenja sa četiri zvjezdice, iza sebe ima 63 godine aktivnog ronjenja. Preronio je Jadransko more od Rovinja do Ulcinja, ronio je u Velikom koraljnom grebenu na istočnoj obalni Australije, te u mnogim rijekama, poput Dunava, Save, Vrbasa ili Drave. Sa lakoćom na plećima nosi osamdeset godina, pa je tokom ljeta angažovan kao ronilac instruktor u jednom centru u Ulcinju. Zadatak mu je da vodi turiste, istražuje olupine brodova, pretražuje morsko dno…

Kovačević je u svom gradu sagradio konobu koju je pretvorio u pomorski ili ronilački muzej. Počasno mjesto zauzimaju dvije boce vina pronađene u potonulom austrougarskom brodu, nedaleko od ušća Bojane u Jadransko more. Uronio je sa jednom studenticom iz Francuske.

Upozorio ju je na slabu vidljivost, jer je Bojana nosila iz Skadra sedimente i mutila morsku vodu. Kada su zaronili, ukazao se prekrasan vidik. Ušli su u ogromni, luksuzni potopljeni brod. Došli do kuhinje, do velikog gusenog šporeta, teškog više od tri tone. Primijetio je na ulazu u ostavu naslage pijeska, razgrnuo ih i našao dvije boce crnog vina. Djevojka je našla jednu, prisjeća se Kovačević.

Među turistima na obali bio je jedan stariji Nijemac, nekadašnji pomorac na ratnom brodu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Odmah je primijetio boce vina, kojima su čepovi bili utisnuti unutra zbog velikog pritiska pod vodom. Prišao je Dejanu, predstavio se kao vlasnik restorana u Hamburgu. Ponudio  je  nevjerovatnih 500 eura za jednu bocu, ali Dejan ga  je odbio, rekavši mu da ima vlastitu konobu, koju upotpunjuje dragocjenostima nađenim ispod vode.

S ponosom u konobi pokazuje i olovno sidro s rimskih galija staro šest hiljada godina, egipatske amfore, antičke ćupove, mnoštvo korala, brodsku opremu. Tu su i oklopi velikih morskih kornjača, stare mreže, kompasi i još mnoštvo toga.

Konoba Dejanu služi za druženje sa prijateljima uz dobro vino i gitaru. Uglavnom u  zimskim mjesecima kada ne roni ili kada nije otišao do Australije da ovdašnju zimu zamijeni tamošnjim ljetom. A u Australiji ga osim toplog mora bogatog morskim psima u kontinentalnom dijelu čekaju prijatelji Aboridžini. Velika maska sa kljovama divljeg vepra zauzima počasno mjesto u Dejanovoj konobi, ispred koje je ogromni kamen izvađen sa dna Vrbasa. Dejanovu konobu vrijedi posjetiti i sa Dejanom o avanturama porazgovarat, piše Boško Grgić za Posjeti.ba .

https://youtu.be/yn7CRWR5aQQ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button