Mladi & društvoVijesti

Mladi eko-pjesnici podižu glas za vraćanje prirode u njihove živote!

U okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada” kojeg finansira EU, jedna od aktivnosti je poticaj mladima da se što više uključe u zaštitu prirode i promijene perspektivu o tome kako se ispravno odnositi prema njoj.

Tako su učenici, eko-pjesnici i pet osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore napisali svojevrsnu ekološku pjesmu i snimili video spot, poslavši na taj način snažnu poruku o potrebi vraćanja prirode u vlastita dvorišta, škole i živote.

U pripremi i snimanju videa učestvovali su učenici osnovnih škola iz Prozor-Rame, Jablanice i Ostrošca u BiH, te Pljevalja i Šavnika/Boana u Crnoj Gori. Kroz snimljeni video, nastojali su poslati poruku svim građanima o tome kako se ispravno odnositi prema prirodi, a možete ih pogledati i videu.

Inače, ovaj zajednički video uradak je svojevrsna uvertira za eko-takmičenje koje slijedi, na kojem će stručni žiri nagraditi najuspješnije video uratke u BiH i Crnoj Gori, a mlade učesnike obradovati vrijednim nagradama.

Cilj projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada” je raditi na unapređenju učinkovitosti upravljanja otpadom i razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem njegovim upravljanjem u šest općina, tri na području BiH (Jablanica, Prozor/Rama i Konjic) i tri u Crnoj Gori (Šavnik, Žabljak i Pljevlja), te raditi na povećanju količine recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine, prenosi Haber.ba.

Projekat sa 493.000 eura finansira Evropska unija, a sprovode ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG) i Udruženjem
Matica iz Pljevalja (CG).

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Provjerite i ovo...
Close
Back to top button